Husbilsliv: Vatten & avlopp :)

Vatten och avlopp är kanske inte lika roligt ämne som vackra stränder och fjäll, men det är kanske intressant att veta mer om hur husbilslivets vätskeflöden fungerar i praktiken? 😉

Även om vi har relativt mycket vatten med oss är ändå vattentillgången något vi måste tillgodose ungefär var tredje dag. Vi har en fast vattentank på ungefär hundra liter och två lösa dunkar på 12 liter var. I husvagnen vi hade innan hade vi bara 10 liter! När vi bytte till husbil kändes hundra liter som oändligt mycket, men det har visat sig att det inte är det 🙂

Vi har också med oss en vattenslang med gardenakoppling som vi använder för att fylla vatten med om den slang som eventuellt finns inte är fräsch eller tillräckligt lång. Dessutom har vi en liten slangstump som vi kan fästa på dunkarna så att det går lätt att pricka vattenpåfyllningshålet 🙂

Det vatten vi använder hamnar antingen i gråvattentanken eller i toalettanken. Vi har diskho och handfat, dvs två kranar, och vattenspolad toalett, som de flesta husbilar. Det hade varit fantastiskt med en förbränningstoalett men det är i nuläget för dyrt, tycker vi. Till toaletten har vi en extra toatank vilket gör att det inte blir lika mycket panik att hitta ett ställe att tömma toaletten på. Vi förvarar den i garaget i en stor soppåse, och för det mesta åker vi runt med en tom extratank. Vi klarar oss ungefär tre dygn (på fyra personer) på våra toatankar.

Vi försöker att fylla och tömma utan campingar så gott det går, för det är dels dyrt och dels är vi inte så intresserade av campingplatser, utan fricampar hellre 🙂 Ställplatser är ett mellanting som ofta kostar mindre än campingar.

Ett bra sätt att hitta service är appen Ställplatser i både Sverige och Norge, eller Trafikverkets rastplatskarta när man reser i Sverige. Färskvatten finns tyvärr väldigt sällan på svenska rastplatser. Norge har mycket bättre service för husbilister!