Husbilsliv: Fricamping

Jag fick lite frågor om fricamping, det vill säga att parkera utan bekvämligheter som finns på en camping eller ställplats. Vi föredrar fricamping, både för att är kul med lite egna fina ställen och för att det inte kostar något. Barnen brukar tycka att det är kul med camping för där brukar oftast finnas lekplats och någon affär 😉

Hur gör vi med vatten?

På sommarhalvåret när vi oftast är ute ganska mycket brukar vi dricka vattnet ur kranarna. Vi desinficerar vattentanken varje vår, innan vi börjar dricka vattnet. På vintern, om vi inte är ute länge, brukar vi inte dricka vattnet utan att koka upp det några minuter först. Vi köper aldrig flaskvatten utan tar dricksvatten hemifrån i flaskor eller på andra ställen där man kan hämta färskvatten.

Hur länge räcker batteriet?

Vi brukar inte stå still mer än ett par nätter och på den tiden har batteriet alltid räckt till att ladda telefoner, paddor och sånt som vi kan ladda via 12V-USB. I husbilen finns ett bilbatteri till bilen och ett annat till bodelen, så man riskerar inte att tömma startbatteriet 🙂

Hur länge räcker en gasoltub?

För oss i denna bilen räcker en gasoltub allt från 2 dygn till 3 veckor, helt beroende av utetemperaturen. Två dygn var när det var mer än 20 minus dygnet runt, men med mer vanligt vinterväder räcker den nog en vecka ungefär. I den gamla husbilen gick det åt ungefär dubbelt så mycket gasol.

En tips för fricamping är att ha två toatankar, då kan man vara ute lite längre innan behöver hitta ett tömningsställe 😉