8 juli: 69,5° Nord i Senja, Troms

Åttonde juli var en superfin sommardag med högsommarvärme i vackra Senja, och även min födelsedag 🙂 Familjens tredje födelsedag på långresan 🙂 Lillebror fyller år när vi är hemma igen.

Dagen började med uppvaktning på sängen och efter frukost duschade vi allihop i campingens familjedusch. Planen var att åka på en utflykt till en restaurang och då är det ju kul att vara fräsch 🙂 Vi bokade en natt till på samma camping, inte så vanligt för vår del, och åkte iväg. I guidebroschyrerna om Senja hade vi hittat två alternativ på restauranger som verkade ha vad vi letade efter. Efter tårta under markisen åkte vi. Vi hade ungefär en timmes körning till den första potentiella restaurangen, genom det gröna platta landskapet på sydöstra Senja och sedan ut i de häftiga västra delarna med snöklädda berg och turkosa fjordar. Helt underbart vackert.

Skärgård med turkost vatten

Restaurangen i Hamn såg toppen ut, liksom hela byn Hamn, så vi stannade där. Otroligt klart vatten med sjöborrar, stora sjöstjärnor och fisk. Varmt och skönt och vackert! Så kul att vara i detta lilla paradis på födelsedagen.

Syns sjöborrarna?
Barnen spanar mot Hamn
Bryggseglare?

Egentligen hade vi tänkt åka Senjas nationella turistväg dagen därpå, men eftersom vi hade vår campingplats en timme bort och turistvägen passerade Hamn, bestämde vi oss för att köra den nu när vi ändå var ute.

Det var fina vyer och fjordar på vägen, men vi kom ju via Lofoten så vi blev inte helt förstummade, utan har nog vant oss lite grann med Nordnorges storslagna natur 🙂

Strax innan Ersfjorden

Vi spontanstannade vid Ersfjorden där väldigt många hängde vid stranden. Mängder av bilar och tält 🙂 Vi tänkte att det nog var bra bad där, så vi testade att för första gången att bada i Norska havet! Det var kallt, men det var jättehäftigt att bada från en fin sandstrand i denna fjord med horisonten i sikte. På bilden ovan syns de yttersta klipporna i fjorden.

Strandlek vid 69,5° Nord

Efter bad och mera tårta på stranden 🙂 åkte vi tunneln genom berget och kom till nästa fjord, Mefjorden, där det omtalade berget Segla finns. Vi kände att det var lagom att se det från bilen, för vi ville hem till campingen i hyfsat bra tid. Om vi kommer hit igen med lite större barn vore det kul att ta sig upp dit, från baksidan där det finns en stig, alltså 🙂

Vi ångrade nästan att vi hade bokat camping, för det är fint att kunna spontanstanna för natten. Men, det gör vi i alla fall ungefär 99 fall av 100 🙂

Toppen rakt fram kallas Segla och sticker 639 meter upp ur havet
Barnens utsikt från bilen 🙂
Fin utsikt längs vägen även från förarhytten

Om vi skulle åka denna väg igen skulle det vara bättre att åka från öster till väster, för då kan man stanna till på de parkeringsfickor som är utåt fjordarna. Nu åkte vi på insidan hela vägen.

När vi kom tillbaka till campingen sov lillebror men storasyster var vaken, så jag och hon tog oss lite egentid vid lekplatsen när pappan passade lillebror, och sen åt vi mysig kvällsmat vid utebordet i stålande sol 🙂

En toppenfödelsedag!