3-4 juli: Henningsvær, Lofoten, Nordland

Efter vikingamuseet åkte vi som sagt till närbelägna Henningsvær utanför Austvågøy, som vi dels blivit tipsade om muntligt och dels sett fina bilder från 🙂 Det är ett gäng öar som sticker ut en bit från stora ön, så det blir fin utsikt där man ser ljusblå fjäll långt åt båda håll.

Från vår parkeringsplats hade vi koll på vägen från Henningsvær, och när vi började se husbilar lämna (mitt i vår frukost ;)) kastade vi oss iväg och fick en toppenparkeringsplats precis vid vattnet.

Lågvattenutsikt från bilen

Här skiljer det mycket mellan hög- och lågvatten. När vi sov i Henningsvær var skillnaden ungefär 270 cm! Kul att följa vattnet 🙂

Vi filmade från framsätet under natten 🙂 Filmen startar ca kl 23

På förmiddagen tog vi en promenad genom samhället och hittade en mataffär där vi handlade. Sedan var det lunchdags och vi hade spanat in en mysig och fin klätterkrog, som serverade god mat precis på bryggan. Lyx!

Vi åt på bryggan som syns till höger i bild

Lek precis framför bilen

För mig som kommer från Bohuslän är det svårt att inte jämföra när det är så pass likt. Det märks att Bohuslän är samma kust som Norge! Om man tänker bort de höga bergen är naturen ganska lik, fast betydligt klarare vatten med mer liv i. Här i Lofoten är de bilburna turisterna många fler än båtfolket, och det är också en stor skillnad mot bohuskusten.

Efter lunchen passade vi på att premiärpaddla i havet med våra uppblåsbara båtar 🙂 Vi paddlade i hamnbassägen och pyttelite utanför åt båda hållen men det var lite för blåsigt och vågigt så vi vände hem igen efter en otroligt fin tur.

Vi sov kvar i Henningsvær och fick njuta av fin midnattssol.

Solnedgång över Lofoten klockan 23:30