28-29 juni: Å, Moskenesøy, Lofoten

Kvällen den 28 juni åkte vi och husbilen färjan från Bodø till Moskenes på Moskenesøy i Lofoten. Överfarten tog drygt tre timmar och var lite långsam för barnen och vi alla hade lite känningar av sjösjuka tyvärr, även om det inte var så mycket sjö. Båda barnen somnade i våra famnar under överfarten, det var skönt.

I Moskenes tog vi den nationella turistvägen E10, även kallad Kongeveien, söderut några kilometer på smal, slingrig och fantastiskt vacker väg mellan höga berg och små hus till vägens ände i Å. Där finns en stor gratisparkering som var proppfull av husbilar och bussar. Bredvid parkeringen fanns stora ställningar med knippen av torkande fiskhuvuden, som ramade in fiskeläget med sin doft. Märkligt nog luktade det inte inne i bilen utan bara när vi var ute.

Knippen med fiskhuvuden på tork

När vi kom fram var det ungefär 7° varmt och regnade. I SMHI-appen stod det att det känns som 3° 🙂 Prognosen sa också att det skulle fortsätta vara ganska kallt men hellre det än 45° som det verkade vara i Sydeuropa!

Soligt under morgonjoggen

Under natten regnade det och det fortsatte av och till under dagen. Barnen och jag gick till de centrala delarna av Å, som är ett av Norges bäst bevarade och kompletta fiskelägen och tillika Norsk Fiskeværsmuseum. Man får utan avgift gå runt i Å men om man har museibiljett får man gå in i några av husen för att få en inblick i hur livet såg ut där för omkring hundra år sedan. Där fanns bageri, post, sjöbodar, trankokeri, smedja och ett boningshus. Regnade det så var vi kvar i utställningshuset och när solen kom fram kikade vi, och alla andra turister, ut. Både jag och barnen uppskattade detta! Maken tog istället en löptur i omgivningarna och fick se fina vyer och små samhällen.