2 juli: Lofotr Vikingmuseum, Vestvågøy, Lofoten

Efter Lofotakvariet åkte vi den korta biten tillbaka till Lofotr Vikingmuseum. Det hade varit mer logiskt att ta det först eftersom det låg före på vår tur längs E10 men vi tänkte att det är roligare med vikingamuseet i lite bättre väder. Vi parkerade på deras stora fina grusparkering med toppenläge bredvid en hage med kor och hästar.

Vid tolvtiden hade vi ätit frukost, diskat och barnen hade lekt en bra stund med legot 🙂 så vi gick in på muséet. Vikingamuseets huvudattraktion är ett rekonstruerat vikingahus, som står några meter från där det största vikingahus som hittills hittats stod. Huset är hela 83 meter långt och har ett ofantligt mäktigt läge på en kulle mellan dessa höga, fantastiska, toppiga berg. I husets första del bodde folket, i andra delen fanns festlokalen och i tredje delen bodde djuren.

Första versionen av huset byggdes runt år 500 och sedan byggdes det till ett tjugotal meter runt år 700. Det verkade som om huset hade använts i nästan 500 år!

Vikingahuset lutar neråt så att det ska gå lätt att mocka i djuränden av huset
Storasyster testar hövdingeplatsen i festsalen
Pappan testar ringbrynja och andra vikingaattiraljer 🙂
Originalhärden hade varit nio meter lång! Här serverades soppa för besökarna.
Jag testar en vikingahjälm 🙂

Efter en första kik i huset tog vi lunch i muséets kafé där de serverade vikingamat. Jag beställde den norska specialitén (?) rømmegrøt med spekemat, som smakade som en blandning mellan fil och gröt..

Rømmegröt och 2 cl mjöd

Från vikingahuset gick vi en dryg kilometer ner till sjön Indrepollen. Där fick barnen rida på hästar med vikingasadel och så fick hela familjen segla vikingaskepp! Det var ganska glest med folk så vi behövde inte köa någonstans. Vi fick även testa på att skjuta med pilbåge och kasta yxa.

Vikingaskeppet är ett sjörövarskepp, säger lillebror. Detta är en 2/3 kopia av Gokstadskeppet.
Lillebror skjuter pil

Väldigt nöjda åkte vi bort till den närbelägna rastplatsen med utsikt över Torvdalen där det även fanns service i form av gratis, automatisk toatömning.

Utsikt från rastplatsen

Det är en rastplats där man helst inte ska sova, enligt skyltning, så efter middag i bilen åkte vi vidare mot Henningsvær, som vi hört och sett gott om. Längs vägen dit stod husbilar parkerade i varenda litet skrymsle, så vi tänkte att det nog skulle vara fullt när vi kom fram. Istället stannade vi på en grusparkering med parkeringsavgift vid havet någon kilometer norr om Henningsvær.

2 reaktioner till “2 juli: Lofotr Vikingmuseum, Vestvågøy, Lofoten”

Kommentarer inaktiverade.