12 juli: Polcirkeln och Mosjøen, Nordland

Vår parkering på Saltfjellet var ett bra ställe att öva sig på att åka skateboard. Sitta ner är en lagom start 🙂

När vi gav oss av igen hade vi bara några minuter till besöksmålet Arctic center, som ligger strax nedanför polcirkeln. Vi kom ju norrifrån, och det kanske är häftigare att komma hit om man kommer söderifrån och precis ska in i polcirkelområdet 🙂 Vi är på väg ner mot mörkret 🙂

Här stannade massor av turister och det som många, även storasyster, gjorde var att bygga små stentorn. Såklart fanns en turistshop som säljer de vanliga norgeturistgrejerna såsom dunjackor, varma sockor, vantar och troll 🙂 Här åt vi också lunch men det var, hör och häpna, inte så prisvärt 🙂

Vi åkte sedan ner till Mo i Rana där vi gjorde ett stopp för att handla på Obs och XXL. När det var dags att stanna för kvällen valde vi återigen camping, för att det skulle vara lite roligare för barnen nu när vi åker ganska mycket bil. Det var Mosjøen camping som låg bäst till tidsmässigt.

På campingen fixade vi tacos medan barnen lekte och så hade vi tacomys i bilen 🙂 Sedan hyrde vi en fyrhjulig trampcykelbil (Dinocar), och tog en kvällscykeltur hela familjen i Mosjøen centrum. Där finns en av nordnorges bäst bevarade samlingar av trähus, Sjøgata. Det var mysigt och fint att se, men det är svårt att undvika att jämföra med vår favoritträstad Nora som är i en helt annan dimension 🙂

Det var två barnplatser fram på en bänk utan pedaler, och bak två vuxenplatser med ratt och pedaler. Perfekt för oss!
Sjögata består av 2-3 rader hus ända ner till fjordens strand

Berget bakom skulle enligt kartan vara 800 m högt men vi såg aldrig toppen bakom alla moln!

Jättemysigt med kvällstur hela familjen!