10 juli: Bardu Bygdetun och Narvik, Nordland

Vi kikade runt lite på Bardu Bygdetun innan vi rullade vidare söderut.

Barnen lekte piga och dräng som samlade in hö
Den sötaste skola jag minns att jag har sett!

Även längs E6:an är Nordnorge en vacker naturupplevelse. Fjällen är hela tiden höga, men de ser olika ut överallt och utsikten från vägen är oftast fantastisk.

Vi stannade för lunch i Narvik. Kafét vid järnvägsstationen spelade riktiga LP-skivor :), var väldigt trevligt och hade god mat.

Narviks järnvägsstation för persontrafik. De har direkttåg till Stockholm!

Vi såg också godståg med järnmalm och många stora fraktfartyg, och tänker på mänsklighetens ohållbara utsläpp av växthusgaser. I vår vanliga vardag jobbar vi mycket på att inte vara alltför dåliga för klimatet (flyger inte, har ingen personbil, äter mest vegetariskt t ex) men under en sån här resa förbrukar vi tyvärr en del diesel. När vi vet vad totala mängden hamnar på ska vi ”klimatkompensera” genom att betala in pengar till en trovärdig organisation som investerar i vettiga klimatprojekt. (Vi gör det varje månad för vårt vanliga liv hemma, men denna resa behöver lite extra.)

Vackra och artrika vägrenar i Nordnorge

Söder om Narvik var det dags att åka färja! Ordinarie E6-sträckning har alltså färjeförbindelse här, ca 20 minuter. Lagom för att hinna äta en glass 🙂

Kolla bergen!

Vi åkte så långt vi hann innan vi ville ta lugn och tidig kväll så att barnen hann leka ordentligt efter en dag med mycket bilåkning. Vår natthamn blev Tømmernesets camping med en liten lekplats som var perfekt för barnen, alldeles nära bilen. På denna camping växte hjortron!

Foto maken
Campingbord och tvätt kännetecknar oss på camping på denna långresa 🙂

Efter ungefär två veckor i midnattssol gick solen ner mindre än en minut klockan 02:00 natten till 10 juli!

Klipp från SMHI:s väderprognos