1 juli: Lofotakvariet, Vestvågøy, Lofoten

Från Haukland tog det ungefär en timme att åka längs E10 till Kabelvåg på Vestvågøy, där Lofotakvariet ligger. Som hela tiden hittills har E10 verkligen varit spektakulär med fantastiska vyer vart man än tittar. Här skulle man kunna åka runt och upptäcka hur länge som helst. Vi passerade även lite större städer som Leknes och platt jordbrukslandskap. Vägen är väldigt smal, så det gäller att hålla koll på exakt var på vägen bilen är. Det är den mest körerfarne av oss som kör här i Lofoten 😉

Vackert med grönt och mulet

När vi skulle åka till akvariet undrade barnen om de hade levande djur där, för vi hade ju dittills mest sett torkad fisk på Lofoten 🙂 De hade levande djur, mängder med arter av fisk, krabbor, sjöstjärnor med flera som lever häromkring. De hade också fem sälar och två uttrar som visade upp sina kunskaper när de blev matade med sill respektive torsk. Det fanns också utställningar om att leva i samklang med naturen och på något sätt fick de in olje- och gasindustrin i den utställningen… Fiskodlingarna verkade ha lite mer klimattänk eftersom de försökte producera fisk på ett hållbart och hyfsat klimatsmart sätt genom olika optimeringar.

En gråmulen dag är perfekt för akvariebesök
Barnen matchade lokalen 🙂
Vackert i grådis
En mycket liten och söt fisk

Lofotakvariet var lite slitet och filmen som de visade hade mycket dålig bildkvalitet men det var ändå kul att få se alla djuren. Kungskrabban imponerade mest 🙂

Barnen kollar in kungskrabban