24 juni: Silvermuseet i Arjeplog, Lappland

På morgonen vid sjön Ajsjávrre undrade storasyster, som så ofta, hur det var för människor som levde förr i tiden. Vi kände att det vore kul att ta del av lite lokal kulturhistoria nu när vi är i samernas del av världen. Vi vände därför tillbaka till Arjeplog för att gå på Silvermuséet, som var stängt kvällen innan.

Silvermuséet var fantastiskt fint med mängder med gamla saker, utställningar, uppstoppade djur och ett bildspel om Arjeplogs kommun. Det är en imponerande stor kommun, till ytan, med befolkningstäthet på ungefär 0 personer per kvadratkilometer! Här finns oerhört mycket natur och väster om Arjeplogs tätort blir det färre skogsodlingar och mer fjällvärld, härligt! I kommunen finns ca 7% av Sveriges stränder fördelade på nästan 9 000 sjöar.

Fantastiskt fin kombination av kläder, blöja, bärsele och barnsäng
Ett hus på släde? Mysigt inrett med förnödenheter!
En skolsal med en modell av solen och jorden

Väl värt ett besök! Efteråt tog vi lunch på kafét/souvenirbutiken mitt emot och vände sedan västerut igen på Silvervägen.