24-25 juni: Pieljekaise, Lappland

När vi lämnade Arjeplog (23 juni) tänkte vi först bara åka en kort bit och paddla lite i de fina sjöarna. Men barnen var nöjda i bilen och vi vuxna var sugna på att se lite mer fjällig natur så vi fortsatte på Silvervägen mot Bodø. Det blir stor skillnad efter tätorten Arjeplog. Vid Jäkkvik såg vi en skylt mot parkering för Kungsleden. Det lät kul så vi stannade där. Så härligt att kunna vara så spontan!

Vi parkerade vid foten av ett fjäll där det fortfarande låg lite snö kvar. Bredvid parkeringen börjar en björkskog! Fantastiskt fint med en skog med bara björk! På andra sidan fjället ligger nationalparken Pieljekaise som till stora delar skyddar en urgammal björkskog.

Från parkeringen går Kungsleden, och den ville vi förstås testa! Vi kokade först lite soppa och åt, sedan gick vi hela familjen, med stövlar på, en dryg kilometer på den fina stigen genom björkskogen i kvällssol. Förstås stannade vi för fika innan vi vände.

När vi kom tillbaka till bilen spelade vi Steka ägg tillsammans och storasyster vann 🙂 Sedan kvällsmat och läggning för barnen.

Morgonen därpå vaknade maken tidigt och stack ut på en cykeltur på Kungsleden, upp på fjället. Han var borta ungefär två timmar och på den tiden hann vi andra vakna till och barnen lekte med lego medan jag plockade i bilen. Sedan tog jag också en tvåtimmarsutflykt på Kungsleden för att se hur det såg ut ovanför trädgränsen 🙂 Jag drack vatten ur handen ur en porlande fjällbäck i solsken och fågelkvitter och det kändes väldigt idylliskt!

Lappljung

Tillbaka vid bilen igen hade barnen och mannen ätit frukost och lekte för fullt igen. En grusparkering med lite buskar runtom är perfekt lekplats för barnen, så underbart att de kan leka i flera timmar med grenar och stenar! Hoppas att det dröjer länge innan de sitter och petar på varsin telefon i en soffa.

Här vid fjällen är det inte alls så mycket mygg som i skogen, utan bara enstaka — skönt!

När jag drack mitt eftermiddagskaffe lekte barnen bredvid mig vid bäcken en lång stund och vi hade det så bra. De hade sett flera fågelbon i björkskogen så med inspiration från dem byggde de ett eget stort fågelbo av torkat gräs och låg och ruvade låtsasägg som skulle bli änglar 🙂