17 juni: Kyrkön och Stenegård, Järvsö, Hälsingland

På söndagkvällen körde vi den korta biten genom Järvsö centrum till den fina parkeringen vid Kyrkön. På morgonen tog maken först en springtur och sedan joggade jag den fina naturstigen runt Kyrkön efter tips från maken som hade rekat 🙂 Naturstigen passerade bland annat en gammal varggrop, där prästen en gång hade hittats kämpandes mot en varg, enligt skylten. Nu var det lugnt och vacker där 🙂 Liljekonvalj och syrén blommar och björkarna är mer nyutslagna än längre söderut. Fantastiskt att kunna följa med våren!

Efter frukost cyklade jag en av Järvsös två markerade mountainbikeleder. Den var blå men sannerligen inte lätt 🙂 Jag tog den korta och det blev bra träning 🙂 Resten av familjen gick naturstigen på Kyrkön, för barnen var också nyfikna på varggropen.

Vi åt lunch i bilen och sedan åkte vi över älven och parkerade vid centrum för världsarvet Hälsingegårdarna och specifikt hälsingegården Stenegård.

Maken cyklade bort till downhillområdet Järvsö Bergscykling medan barnen och jag utforskade Stenegård. Det var varmt och soligt när vi kikade på gården men efteråt blev det regn, sol, åskhimmel och regnbågar. Bra fotoläge 🙂

Mycket vacker och imponerande gård. Ser ni de två regnbågarna?

På bilden ovan syns mindre än hälften av husen. Både det ljusa huset och det röda till höger är dubblerade bakom, och bortanför denna grupp av fem gigantiska hus fanns fler stora hus och sedan en stor park med lusthus.

På Stenegård fanns även ett otroligt fint barnområde, helt gratis. Där fanns många söta miniatyrhus som kryllade av saker i. Ett teaterhus, en lekstuga, en tapetverkstad, en snickarbod, en handelsbod, en gammaldags skola och pysselverkstad. Dessutom uteleksaker och en jättestor sandlåda.

Lillebror lekte med de gamla träbilarna precis som han leker med moderna plast- och metallbilar — kul!
Storasyster i teaterhuset
Handelsboden
Snickerboa
Mini-hälsingegård
Otroligt att det finns en sån här lekplats

Järvsö var både väldigt vackert och en levande ort på landsbygden. Rekommenderas!

Kyrkbyn
Stenegård