9-11 april: Sjusjøen i Hedmark

Vi har haft två fantastiska dygn i Sjusjøen, strax öster om Lillehammer. Det är ett längdskidområde på ca 900 meters höjd som har massor av fina spår, många hyttor och vidunderlig utsikt över fjäll. Vi har sett några skidåkare men det var väldigt lugnt. Snart börjar påsklovet och då blir det nog annat.

Vi parkerade på en parkering vid Storasen som kostade 45 NOK per dygn. Imorse när vi ätit frukost och tagit på oss utekläderna kom pistmaskinen och gjorde iordning spåret åt oss — spåret som började 10 meter från bilen. Vilken lyx! Sol, blå himmel, nypistat och väldigt lite folk. På natten blev det ungefär 13 minusgrader och det var ungefär lika många plus på dagen, i solen. I skuggan var det fortfarande minusgrader.

Här ligger det ungefär en meter snö i terrängen och skaren är hård så att den mestadels håller för att gå på, speciellt för barnen. Smidigt om man hellre vill springa bredvid spåret än åka skidor ibland!

Både idag och igår intog vi lunchen i snön bredvid en gran. Igår tog vi två turer med en rejäl paus mellan för pyssel och middag i bilen. Efter middagen tog vi en kvällstur i härlig kvällssol, och på hemvägen fick vi åka med aprikosfärgade fjäll i bakgrunden. En vanlig jobb- och förskolekväll hade det varit läggdags, men istället kunde vi åka ut och njuta av friluften!

Idag tog vi istället en heldagstur på nästan sex timmar, med varm-choklad-och-ostmacke-fika, sömn i Charioten för treåringen, kaffe med kaka för mig och femåringen på kafé Sjusjøen, lunch i snön och såklart skidåkning utifrån förutsättningarna. När vi var hemma i husbilen igen blev det after ski för mig och barnen (tittade på film och målade) medan pappan tog en egen runda på skidorna.


Charioten, som maken drar på bilden ovan, känns nästan oumbärlig! Här sitter barnen ibland, här sover treåringen, här kan de hålla i sig för att få skjuts upp för en backe eller få bromshjälp ner för en backe. Den bär vår packning och den är en perfekt soffa när vi fikar. Det hade blivit mycket kånkande utan den och mycket kortare turer.

Fina spår!

Från kvällsåkningen igår. Gott om plats! Fyra parallella spår och två skatebäddar.

Treåringen vandrar och femåringen åker skidor i solnedgången.

Åt andra hållet såg vi de aprikosa fjällen!

2 reaktioner till “9-11 april: Sjusjøen i Hedmark”

Kommentarer inaktiverade.