Bilen

Vi köpte vår första husbil strax innan äldsta barnet föddes 2013. Det var en alkovbil med våningssängar på tvärsen längst bak: Bürstner Nexxo Family A645. Vi gillade den verkligen och husbilskonceptet är helt enastående när man har småbarn. Men när vi började planera en långtur samtidigt som vi funderade över säkerheten för passagerarna som sitter i bodelen bestämde vi oss för att byta bil.

Hösten 2016 importerade vi en begagnad Hymer Exsis I 644 av 2016 års modell från ett Hymer Center i Tyskland. Vi är supernöjda!

Vår husbil i en tallskog i Dalarna

En av våra begränsningar i valet av husbil är i dagsläget totalvikten på 3500 kg. Med denna bil har vi lyckats få till vår kompromiss med totalvikten, minst fem bältade platser, dubbla airbags, hyfsat ny bil, fyra sovplatser som är tillräckligt långa, helintegrerad, uppvärmda tankar, krocktestad och med stort ”garage”.

Här syns planlösningen på en lånad bild från Hymer själva:

6,85 m lång, 2,21 m bred och 2,75 m hög

Den bakåtvända soffan gör att treåringen kan åka bakåtvänd men ändå ha gott om benutrymme. Femåringen sitter mittemot honom, så de kan umgås under färd 🙂 Den långa umgängesdelen ger också en trevlig rymd i bilen. Toalettväggen går ända upp till taket såklart, och om toaletten är för långt fram i bilen tar den mycket av volymen.

Saker vi väljer bort för annat är L-kök, separat dusch, vattenburen värme och höga långbäddar. Den luftburna värmen funkar hyfsat (värmen kan bli lite ojämn på vissa ställen), och den höll oss varma i 28 minus i fjol. Sängarna är toppen och funkar både som sängar och som lekutrymmen. Matlagning är inget stort intresse så vi är nöjda med ett enkelt kök, och duschar i bilen gör vi ganska sällan för det går åt en del vatten då.

Vi har förtält till bilen som vi använder ibland när vi campar tillsammans med kompisar. Då är det skönt att toatanken är på förarsidan istället för i förtältet eller vid utemöblerna. Det är också praktiskt att kylskåpet är på passagerarsidan så att spillvärmen värmer upp förtältet.

Jag gillar verkligen att vara ute med husbilen, för då blir mycket så enkelt. Lite disk, lite städning, få grejer att plocka undan och det är så pass litet att det blir mysigt och nära när vi är inne men samtidigt är steget mindre att ta sig ut och uppleva något ute, just eftersom det är så trångt. Det är enklare att få till en minimalisminspirerad och närvarande vardag!

2 reaktioner till “Bilen”

 1. Hej.
  Funderar också att köpa en husbil (Hymer i-588) i Tyskland.
  Har därför två frågor.
  Att köpa från ett Hymer Center i Tyskland, som ni gjort, verkar säkert och bra. Vilket Hymer Center köpte ni från?
  Säkerhet… Har varit i kontakt med Hymer Sthlm och fick lite muntlig info om hur den integrerade bilen är uppbyggd i fronten med tanke på krocksäkerhet men skulle behöva veta mera. Enligt vad jag googlat fram så krocktestar Hymer alla sina modeller från 2007, men jag har inte hittat någon dokumentation om detta, Du nämner krocksäkerhet som ett argument för att ni valde Hymer. Har du hittat någon dokumentation om detta ? Med vänlig hälsning, Sonny

  1. Hej!
   Vi köpte vår husbil från Hymer Center Stuttgart. I samband med att vi köpte den försökte vi få reda på resultaten från krocktesterna, men lyckades inte. De är isf krocktestade, det är många som inte är det.

Kommentarer inaktiverade.